.

Mystiek > Ingezonden > Bijdragen

Armoede van geest, wijsheid, leegte, aandacht (35)

Met vertrouwen het onbekende tegemoet

Bij religie doen vragen niet ter zake. Vertrouwen is belangrijk. Vertrouwen betekent de ervaring binnengaan, het onbekende in, zonder veel te vragen of te zoeken, er doorheen gaan (er-varen) om het te kennen.

Met wantrouwen kun je het onbekende niet binnengaan. Het bekende klampt zich aan je vast en jij klampt je aan het bekende vast, en het bekende is het dode verleden.

Religie is alleen voor de heel erg moedigen, voor hen die de gevaarlijkste stap kunnen nemen, van het bekende naar het onbekende, zoals Mozes, Abraham, Christus.

De gevaarlijkste stap is van het bekende naar het onbekende, van mind naar no-mind, van vragen naar niet vragen, van twijfel en angst naar vertrouwen, van vastklampen naar overgave, van volheid naar leegte.

Een christelijke mysticus heeft ooit gezegd: 'Gebed is absolute, onversneden aandacht.'

En moeder Theresa van Calcutta: 'Stilte is gebed, gebed is vertrouwen, vertrouwen is liefde, liefde is dienstbaarheid, dienstbaarheid is vrede.'

Ze kijken naar de maan aan de hemel en ze verliezen het juweel in hun hand.
- Kanzan -

Borchert, Bruno: Mystiek
Geschiedenis en uitdaging
Cover van Bruno Borchert: MystiekBorcherts boek is uitermate geschikt voor een overzicht van en een eerste kennismaking met het fenomeen mystiek. Het is een heel mooi naslagwerk (o.a. veel
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.