.

Mystiek > Ingezonden > Bijdragen

Armoede van geest, wijsheid, leegte, aandacht (15)

Léven: licht en schaduw intenser ervaren

Dan komen er in ons leven meer en meer ogenblikken van Aanwezigheid, innerlijke vrede, eenheid met alles en iedereen, onvoorwaardelijke liefde.

Maar door angst laat je ongevoeligheid ontstaan en de maatschappij respecteert dat. De maatschappij wil niet dat je te levend bent, want levende mensen zijn rebels.

De hele maatschappij helpt je stom, doof, blind en doods te worden. Goddelijk zijn is echter volkomen gevoelig zijn, volkomen levend zijn.

Het geestelijke leven is in de eerste plaats leven.

De genade is geënt op onze natuur en de hele mens wordt geheiligd door de werking van de Heilige Geest. Als we geestelijk willen worden, moeten we mens blijven en geen engel willen worden.

Wanneer je gevoelloos wordt, is het lijden minder omdat je het niet kunt voelen en de gelukzaligheid is minder omdat je het niet kunt voelen. Iemand die op zoek is naar een hogere gelukzaligheid moet bereid zijn te lijden.

Een mens die ontwaakt en gelukzalig is, een heilige, lijdt ook volkomen, dit is de paradox. Hij lijdt overal voor iedereen. Hij moet wel, want als je de gevoeligheid bezit voor zegeningen, komt ook lijden op je weg. Gelukzaligheid en lijden komen beide door dezelfde deur.

Het allerkostbaarste kan niet worden gezocht, het moet worden afgewacht.
- Robert Alden -

Underhill, Evelyn: Mysticism
A study in the nature and development of Man's spiritual consciousness
Cover van Evelyn Underhill: MysticismDit boek van Evelyn Underhill is een onbetwistbare klassieker t.a.v. het onderwerp mystiek. Ook al is het in 1910 voor het eerst gepubliceerd, Underhills boek
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.