.

Mystiek > Ingezonden > Bijdragen

Armoede van geest, wijsheid, leegte, aandacht (28)

Alles stroomt

Het leven is een stroom, niets blijft hetzelfde, alles beweegt (Heraclitus: 'panta rei').

Je kunt niet tweemaal in dezelfde rivier stappen, hoe kun je dan plannen maken? Op het moment dat je er voor de tweede keer in stapt, is er veel water doorheen gestroomd, is het niet meer dezelfde rivier.

Bovendien ben jij ook niet meer dezelfde.

Planning is mogelijk als het verleden zich herhaalt, maar het verleden herhaalt zich nooit, herhaling gebeurt nooit. Zelfs als je ziet dat iets zich herhaalt, is het alleen maar omdat je niet het geheel kunt zien.

Gisteren was je misschien vol liefde, vandaag ben je misschien helemaal niet liefdevol.

Gisteren was je misschien een dichter, vandaag ben je misschien helemaal geen dichter, want de rivier stroomt elk moment in jou.

Gisteren waren de dingen op mekaar afgestemd, vandaag is alles chaos. Je bent kwaad, ontmoedigd, verdrietig, hulpeloos...

Alles verandert, dus iemand met inzicht maakt nooit nauwkeurige plannen voor de toekomst. Maar hij is beter voorbereid dan jij om de toekomst tegemoet te treden. Dat is de paradox. Je plant omdat je je onbekwaam voelt.

Er komt een gast en je plant wat je tegen hem gaat zeggen... Wat een onzin! Kun je niet spontaan zijn wanneer de gast komt? Maar je bent bang, je gelooft niet in jezelf, je hebt geen vertrouwen. Je leven is een toneelspel, het is niet echt, want repeteren is alleen nodig bij toneelspelen.

Wie God niet overal ziet, vindt hem nergens.
- John Petit-Senn -

Borchert, Bruno: Mystiek
Geschiedenis en uitdaging
Cover van Bruno Borchert: MystiekBorcherts boek is uitermate geschikt voor een overzicht van en een eerste kennismaking met het fenomeen mystiek. Het is een heel mooi naslagwerk (o.a. veel
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.