.

Mystiek > Ingezonden > Bijdragen

Armoede van geest, wijsheid, leegte, aandacht (11)

De hemel is een manier van kijken

Maar vooraleer we onszelf kunnen wegschenken in overgave moeten we eerst onszelf worden. Immers, niemand kan geven wat hij niet bezit.

Traditioneel stellen we ons de hemel voor als een plaats,  die we na de dood hopen te bereiken, maar het is (tegelijk) een bewustzijnstoestand, een manier van zijn, een wijze van zien. ('Als je ogen hebt, kijk! Als je oren hebt, hoor mij'). Er is een andere manier van naar de wereld kijken en een andere manier van horen, een andere manier van zijn!

Armoede van geest is de sleutel om duidelijk te zien, om zuiver waar te nemen, zodat we het koninkrijk der hemelen hier en nu kunnen ervaren, zoals Jezus. Het gaat hier om deelname in het bewustzijn van Christus.

Armoede van geest noemt het boeddhisme 'onthechting' (niet-hechten, niet-vastgrijpen, niet-verwerpen).
We lijden (dukkha) en doen anderen lijden, omdat we bepaalde dingen willen vastgrijpen en andere dingen wegduwen. De grote illusie is dat we het voorbijgaande verwarren met het blijvende.

Zonder strijd kan er geen vooruitgang zijn.
- Frederick Douglass -

Underhill, Evelyn: Mysticism
A study in the nature and development of Man's spiritual consciousness
Cover van Evelyn Underhill: MysticismDit boek van Evelyn Underhill is een onbetwistbare klassieker t.a.v. het onderwerp mystiek. Ook al is het in 1910 voor het eerst gepubliceerd, Underhills boek
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.