.

Meditatie > Boeddhisme > Geschiedenis > Dumoulin Japan > Inplanting

A De inplanting van Zen in Japan (1)

Deel drie: De Zen-scholen in Japan. A De inplanting van Zen in Japan

I De Rinzai-school tijdens de Kamakura-tijd

Boeddhisme deed al in 6e eeuw intrede in Japan. Kreeg na korte strijd de overhand over Shinto en bleeft eeuwenlang de heersende religie in Japan. Dit was een voorbereidingstijd voor Zen. Er kwamen af en toe Chinese Zenmonniken naar Japan, maar Zen kon geen vaste voet aan de grond krijgen. Tijdens de Heian-tijd hadden Tendai en Shingon de heerschappij, boeddhistische scholen waar filosofische speculatie en magische riten de overhand hadden boven de meditatie.

Het begin van de Kamakura-tijd (1192-1333) wordt gekenmerkt door een brede hervormingsbeweging. De oude scholen van Hosso, Kegon, Tendai en Shingon hadden ingewikkelde stelsels ontworpen, die voor het gewone volk niet te begrijpen waren, en de kloosters en grote delen van het volk waren verwereldlijkt. In antwoord hierop ontstonden de Amida-school (12e eeuw) en het Nichirenisme. Alle nieuwe religieuze leiders uit deze tijd stammen uit het Tendai, maar braken daarmee, omdat zij op zoek waren naar de ware Dharma. Vanaf midden 12e eeuw ontstond er een levendig gereis van Japanse en Chinese monniken tussen de twee landen, die het Zen van de Sung-tijd overbrachten naar Japan.

Je vindt de lotus niet - dat geef ik op een briefje - zolang je achteloos voorbijgaat aan het madeliefje...
- Carla Pols -

Keating, Thomas: Open Mind, Open Heart
The Contemplative Dimension of the Gospel
Cover van Open Mind, Open HeartEen erg goed, inspirerend en basaal boek waarin de lezer wordt ingeleid in een christelijke vorm van meditatie: Centrerend Gebed. Deze vorm van meditatie maakt
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.