.

Meditatie > Boeddhisme > Bezinningsteksten > Ingezonden

Ingezonden teksten over boeddhisme (1)

In de schoenen van anderen staan

Rick de marie
9 jun 2004, 08:24
Toelichting afzender:
Deze tekst zal je helpen te ontwikkelen en open te staan voor negatieve invloeden die je van je gestelde doel willen afhalen.Word niet boos of verveeld als het niet lukt en probeer jezelf geen fouten aan te praten maar geef dit een patroon en zeg bijvoorbeeld elke morgen en avond als je de dag aan het evalueren bent met jezelf.

Ik hoop dat mijn hart zich morgen voor deze situatie wat meer kan openstellen.
Een gevangenisbewaarder

Deze beoefening, waarbij je in de huid kruipt van anderen mensen in je omgeving. Ze is meer een overdenking en kan je helpen je meer open te stellen voor en je in te voelen in de zogenaamde neutrale mensen in je leven, de mensen die je onverschillig laten, maar ook diegene met wie je het moeilijk hebt. Maak je eerst een zo levendig mogelijke voorstelling van de personen met wie je deze oefening wilt doen. Wees nieuwschierig en probeer enige tijd echt in hun schoenen te staan en de wereld zo te zien als dat zij dat zien. Wat voelen ze wat willen ze en waar zijn ze bevreesd voor. Wanneer je een dergelijke belangstelling kunt opbrengen voor de door jou geselecteerde mensen, zul je langzamerhand sympathie en waardering gaan ontwikkelen je zult meer begaan zijn met deze mensen in je omgeving. Wanneer je een stap verder gaat, denk je dat jij hen bent en zij jou. Jij staat in hun schoenen en je kijkt naar jezelf zoals zij naar jou kijken. Hoe zien zij jou? Als een neutraal persoon, als een mogelijke vriend, als een vijand, als een arrogant iemand, als een warm iemand? Wat zouden zij willen dat jij hun gaf: een liefkozing, een bemoedigend woord, een open en luisterend oor, waardering om hun inteligentie en hun talenten, een verontschuldiging, vergeving? Door van plaats te wisselen ontdek je wat de andere persoon van je wil, vrijwel is dat ook wat jij wil. In dat opzicht zijn jullie door aan elkaar gelijk. Wellicht ontdek je ook dat je hen nooit echt gezien en gehoord hebt, dat je geen begrip voor hen getoond hebt of hen onheus hebt behandeld. Op grond van dit nieuwe begrip kun je bij de volgende ontmoeting meer voor hen open staan en wat je omgeving je wil leren...

Op de gelijkheid van jezelf en anderen.
In vreugde en verdriet zijn allen gelijk. Waak dus over anderen en dus ook over jezelf. (Pema Chödrön)

- R. de Marie -

kristel
9 jan 2003, 14:35

hallo, ik ben Kristel. Ik maak een eindwerk over huwelijksrituelen en bespreek hierbij ook het ritueel van het boeddhisme en daarom wou ik vragen of er misschien iemand mij iets kan vertellen of de rituelen van zo'n huwelijk. Alle informatie is welkom!
alvast bedankt
groetjes

logos
6 okt 2002, 01:22

Boeddha zijn is het beste dat een mens kan overkomen. Maar wanneer men enkel en alleen bekommerd is om zijn persoonlijke verlichtng, dan toont men aan dat men het nooit zal kunnen zijn! De essentie van de verlichting houdt in dat we begrijpen dat we elk dezelfde oorsprong hebben en mekaar dus moeten helpen in tijden van nood, die weldra omnipresent zal zijn. Streef naar het Bodhisvatta-zijn, ga de bevrijding aan jullie medemensen verkondigen, en als men u bespot of niet als geloofwaardig beschouwt, veeg dan het stof van uw sandalen en keer u om. Vergeet allen niet dat onze oorsprong in het Karma ligt en dat we door verlichting en dus de wijsheid van het eeuwige voor alles wat leeft zorg moeten dragen. Natuurlijk bedoel ik met al wat leeft alles waarmee we men kan interreageren en in de zintuigelijke wereld kan reageren. Omdat hetgene dat men niet zintuigelijk kan waarnemen wel een eigen wijze van behoud heeft die ons mensen eigenlijk niet bezig houdt.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in inzendingen in een andere categorie:
gastenboek, oproepen, links, poëzie, inspiratie, gebed, meditatie, boeddhisme, stilte, mystiek.

Er is slechts één moment waarop het van essentieel belang is om wakker te worden: dat moment is nu!
- pater Enomiya Lassalle -

Joko Beck, Charlotte: Everyday Zen
Love & Work
Cover van Everyday ZenEén van de allerbeste, meest inspirerende en diepgravende boeken vanuit de spiritualiteit van Zen, geschreven door een Amerikaanse Zenmeesteres. Het is
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.