.

Meditatie > Boeddhisme > Plaatjes van de os > Bhagwan over de Plaatjes

Bhagwan over de Plaatjes (5)

4. Het vangen van de stier

De vierde soetra

De stier moet gegrepen worden in een verschrikkelijke strijd, want het denken geeft zijn macht niet gemakkelijk prijs. Het denken verzet zich altijd tegen het onbekende.
De energie van deze stier is onuitputtelijk, gaat over hoge toppen en door diepe dalen. Beeld voor de gevoelige mens die intens leeft, met alle gevaren die dat met zich brengt.
Veel mensen bang voor deze gevoeligheid, bijv. in verliefdheid, omdat zij ook het gevaar inhoudt gekwetst te raken.

Het commentaar bij de vierde soetra

Zweep geen symbool van geweld, maar van bewustwording, helder bewustzijn zonder denken.
Gevecht om de stier zeer zwaar, en het denken is er van meet af aan op tegen. Nee-zeggen (denken) tegen de zoektocht is veel gemakkelijker dan ja-zeggen. Maar het zal je minder levendig maken.
De stier is je zo vertrouwd, dat je hem niet ziet. Hij is je binnenste zelf, maar jij bent door een doorzichtige muur van gedachten daarvan gescheiden.
Al onze gedachten, verlangens, fantasieën, dromen, etc., zijn irreëel; geef die dromen op, en de werkelijkheid staat tot je beschikking.

De liefde geeft je 1000 nieuwe ogen om mee te zien.
- gezien tijdens een Zenretraite -

Tsjeng, Meester: Meester Tsjeng over het geheim van de oorspronkelijke geest

Cover van Meester Tsjeng over het geheim van de oorspronkelijke geestEen heel verfrissend boekje voor mensen die reeds Zenmeditatie beoefenen of die geïnteresseerd zijn in het Zenboeddhisme. In zijn redevoeringen trekt
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.