.

Meditatie > Boeddhisme > Plaatjes van de os > Bhagwan over de Plaatjes

Bhagwan over de Plaatjes (2)

2 Ontdekking van de hoefafdrukken

De tweede soetra

Zodra je het denken niet meer volgt, je ogen enkel nog op je doel gericht, zal het vanzelf wegvallen. Dan zul je de sporen overal ontdekken.
Zelfs in het gras de sporen ontdekt: zelfs onder de verlangens is de stier aanwezig. Alle substituutverlangens (rijkdom, roem, etc.) zijn enkel beperkte vertalingen van het onderliggende verlangen: het verlangen naar God.
Verhaal man die op zoek was naar Atlanta (ideaalbeeld): waar hij ook zoekt, de achterlichten van zijn auto wijzen altijd in de juiste richting, namelijk daar waar de oorsprong, het ware thuis ligt. Maar heeft hij dat in gaten?
Zodra je ontwaakt, ben je er direct, in dit moment nog.

Het commentaar bij de tweede soetra

Navolging van mensen die de sporen van stier voor jou ontdekten, brengt je niets verder als je zelf geen inzicht hebt. Als je inzicht hebt, wordt je zelf de Boeddha, Christus. Dit is opnieuw decidophobia: angst om je eigen weg te volgen, keuzes te maken. Wordt dus geen volgeling, want dan volg je de massa.
Zoeken maakt je juist alleen. Maar alleen wanneer je alleen bent, zelfs door gedachten verlaten, kan God bij je binnentreden.
De meester is er om je zo alleen te maken, hij is er niet om in hem te geloven.
Door vastklampen aan geschriften, aan een leer en voorschriften, verzet je je tegen de stroom van de levensrivier, heb je geen vertrouwen in het leven, maar vecht je daartegen. Maar alleen deze rivier kan je naar de oceaan brengen, wanneer je eraan toegeeft.

Het is de geest zelf die de geest verwart. Stel de geest niet bloot aan de geest!
- auteur onbekend -

Sheng-yen, Master: Faith in Mind
A Guide to Ch'an Practice
Cover van Faith in MindMaster Sheng-yen (SY) is een Taiwanese Zenmeester in de traditie van zowel van de Soto- als van Rinzai-school. Al zijn boeken zijn
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.