.

Meditatie > Boeddhisme > Bezinningsteksten > Zenboeddhistisch

Zenboeddhistische teksten (9)

Mystieke troon midden in het doodgewone dagelijkse leven

Vertaling van een tekst op een site over Han Shan. Ik heb de tekst gebruikt voor een van mijn meditatie- en inspiratiedagen, en voel me er erg door aangesproken en geraakt.

In een andere droom zag ik mijn lichaam hoog opstijgen in de lucht. Toen het weer neerdaalde, was het land plat en glanste het als een kristallen spiegel. Diep in de spiegel kijkend, zag ik mijzelf in een uitgestrekte kamer, gevuld met allerlei wereldse zaken: mensen, dieren, kinderen, huizen, boerderijen, markten, alles wat er maar is. De levende wezens namen geen pose aan, zoals te zien op sommige smakeloze schilderijen. Ze hielden zich enkel bezig met de doodgewone handelingen van het leven van alledag.
De beelden van gewone mensen die gewone dingen deden bleven maar komen. Maar plotsklaps verscheen in het midden van de kamer een platform, met daar bovenop een grote stoel van schitterend rood en goud. Ik herkende deze en werd overstroomd door vreugde. Dit was de Grote Diamanten Troon! Opgewonden dat ik de kans kreeg deze troon te zien, probeerde ik dichterbij te komen. Maar toen keek ik rondom mij, en zag al die gewone mensen die hun alledaagse, profane handelingen bleven verrichten, zonder die troon in de gaten te hebben. Ik vond het walgelijk. Ze waren zo ordinair, zo vuil en zo lomp. Toen ik mij bezwaarde, dat dergelijk vulgair gedrag geduld werd in deze glansrijke en volmaakte kamer, begon het visioen van de troon te vervagen.
Vol berouw zag ik onmiddellijk mijn eigen fout in. Welk recht had ik om te oordelen over waardig en onwaardig, over rein en onrein? "De boeddhistische Dharma is bedoeld voor álle mensen", zei ik nederig, "niet enkel voor één zelfingenomen dwaas." Onmiddellijk kwam de troon weer dichterbij.

- zenmeester Han Shan (1546-1623) -

Het oprechtste compliment dat we kunnen schenken is aandacht.
- Walter Anderson -

Myokyo-ni: Gentling the Bull
The Ten Bull Pictures. A Spiritual Journey. The Comments from talks by MYOKYO-NI (Irmgard Schloegl)
Cover van Gentling the BullEen diepgravend, interessant en erg inspirerend boek van Zenmeesteres Myokyo-ni. Het is een commentaar bij de zog. plaatjes van de
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.