.

Meditatie > Boeddhisme > Bezinningsteksten > Zenboeddhistisch

Zenboeddhistische teksten (1)

Als je verlichting wilt bereiken...

Dogen was een groot Japans Zenmeester, 1200-1254. Voor meer informatie, zie hier. AP: Het is maar de vraag of dit zo snel werkt [vergelijk bijv. de twee teksten van Zenmeesteres Charlotte Joko Beck verder op deze pagina]; maar het is wel een mooie tekst!    :-)

Als je de verlichting wilt bereiken, ga dan snel Zazen oefenen. [...] Werp alle bindingen van je af, breng de tienduizend dingen tot rust, denk niet aan goed en kwaad, oordeel niet over juist en verkeerd, breng de stroom van het bewustzijn tot stilstand, laat de activiteit van het wensen, beelden maken en oordelen ophouden!
   Als een wens in je opstijgt, neem hem dan waar, en wanneer je hem waargenomen hebt, laat hem dan los! Wanneer je lang oefent, vergeet je alle bindingen en raak je vanzelf tot concentratie. Dat is de kunst van Zazen. Zazen is de poort naar grote rust en vreugde.

- Dogen -

Wanneer iemand 10 minuten mediteert, is hij een 10-minuten-Boeddha.
- Seneca -

Myokyo-ni: Gentling the Bull
The Ten Bull Pictures. A Spiritual Journey. The Comments from talks by MYOKYO-NI (Irmgard Schloegl)
Cover van Gentling the BullEen diepgravend, interessant en erg inspirerend boek van Zenmeesteres Myokyo-ni. Het is een commentaar bij de zog. plaatjes van de
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.