.

Inspiratie > Spiritualiteit > Bezinningsteksten > Voor zoekers > Verhaaltjes

Verhaaltjes (4)

Het licht van het zoeken

Intrigerend gesprek tussen ambassadeur G'Kar [G] en een vragensteller [V] in de SF-serie Babylon 5 (d.d. 27-7-2002).

G:
" ... En daarom besteden we teveel tijd aan pogingen om serieus te zijn. Alsof dat bewijst dat we meer verlicht zouden zijn zijn, beter dan ieder ander. Maar we kunnen niet vrij zijn voordat we geleerd hebben te lachen om onszelf. Als je eenmaal in de spiegel kijkt en ziet hoe dwaas we kunnen zijn, is lachen onvermijdelijk. En lachen brengt wijsheid voort.
    Volgende vraag."
V:
"Wat is waarheid? En wat is God?"
G:
"Dat wil je niet echt weten."
V:
"Ja, toch wel. Alstublieft!"
G:
"Als ik een lamp neem en daarmee op een muur schijn, zal er een heldere plek verschijnen op die muur. De lamp staat voor ons zoeken naar waarheid, naar inzicht. Te vaak nemen we aan dat het licht op de muur God is. Maar het licht is niet het doel van de zoektocht; het is het resultaat ervan. Hoe intensiever de zoektocht, des te feller het licht op de muur. Hoe feller het licht op de muur, des te groter het gevoel van openbaring. Evenzo zal iemand die niet zoekt, die geen lamp met zich meeneemt, niets zien.
    Wat wij als God zien, is het neveneffect van ons zoeken naar God. Wellicht is het slechts onze waardering voor het licht, zuiver en onbesmet, zonder dat we beseffen dat het licht van ons komt.
    Soms staan we in de weg van het licht en denken dat we de spil van het heelal zijn. God lijkt [dan] verbazingwekkend veel op ons. Of we draaien ons om en kijken naar onze schaduw, en menen dat alles duisternis is. Als we in de baan van het licht gaan staan, missen we het doel: het licht van ons zoeken gebruiken om de muur in al zijn schoonheid - en in al zijn gebreken - op te laten lichten, en zo doende de wereld rondom ons beter te begrijpen."
V:
"Ah, ja, maar:  ...  Wat is waarheid? En wat is God?"
G:
"De waarheid is een rivier."
V:
"En wat is God?"
G:
"God is  ...  de monding van de rivier."

Het geheim van anderen vervelen: àlles zeggen.
- Voltaire -

Grün, Anselm en Dufner, Meinrad: Spiritualiteit van beneden

Cover van Anselm Grün: Spiritualiteit van benedenDe bekende Benedictijner monnik Anselm Grün schreef een prachtig boek over hedendaagse spiritualiteit, niet als het nastreven van onhaalbare hoge idealen
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.