.

Meditatie > Bronnen > Alex' favoriete boeken > Recensie

Alex's favoriete boeken over meditatie (8)

Cover van Wide Awake

Winston, Diana:
Wide Awake. A Buddhist Guide for Teens

291 pp.
Penguin, New York 2003
ISBN 0-399-52897-0

Een prachtig, helder geschreven en inspirerend boek voor tieners/jongeren, waar ook volwassenen veel van kunnen leren!

Winston belicht de boeddhistische meditatie (m.n. in de traditie van Vipassana) vanuit een breed spectrum aan invalshoeken, waardoor haar boek een waardevol naslagwerk geworden is. Het boek is daarbij ook nog eens in uiterst begrijpelijke taal geschreven.

O.a. de geschiedenis en de basale uitgangspunten van het boeddhisme (waaronder de Vier Nobele Waarheden en het Achtvoudig Pad) passeren de revue. Winston laat overtuigend zien hoe meditatie verbonden is met het dagelijkse leven en hoe het daarin als een positieve kracht kan doorwerken. Ze vertelt hoe meditatie kan helpen in de omgang met o.a. verslavingen, zelfhaat, onrust, ontevredenheid, seksualiteit. Noah Levine schrijft in zijn inleiding bij het boek: Winston "geeft ons de gereedschappen in handen die we nodig hebben om beproevingen te doorstaan en de weg te vinden naar onze eigen natuurlijke vreugde en innerlijke vrede."

Last but not least: Winston gaat uitgebreid in op het verband tussen meditatie en maatschappelijk engagement, een onderwerp dat in veel boeken over meditatie overgeslagen wordt. Kortom: dit boek is een aanrader.

Wees een emmer, vol, Door de donkere schacht van een put getrokken, Dan eruit getild, In het licht.
- André Frossard -

Chödrön, Pema: Gerust in onzekerheid
108 Spirituele leringen
Cover van Gerust in onzekerheidDit is één van de mooiste en meest inspirerende boeken die ik ooit gelezen heb. In 108 hoofdstukjes - die meestal niet meer dan 2 à 3
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.