.

Meditatie > Bronnen > Alex' favoriete boeken > Recensie

Alex's favoriete boeken over meditatie (6)

Cover van Meester Tsjeng over het geheim van de oorspronkelijke geest

Tsjeng, Meester:
Meester Tsjeng over het geheim van de oorspronkelijke geest

38 pp.
Kairos 1988
ISBN 90-70338-22-x

Een heel verfrissend boekje voor mensen die reeds Zenmeditatie beoefenen of die geïnteresseerd zijn in het Zenboeddhisme. In zijn redevoeringen trekt Meester Tsjeng tegenover Zenmonniken (consequent aangesproken als "kaalkoppen") van leer tegen hun vastgeroeste opvattingen over het doel van Zen, hun neiging zich vast te klampen aan de uitspraken van vroegere meesters en die tot heilig en onaantastbaar te verklaren, en hun illusie dat de Boeddhanatuur in hun gedachten of in hun gevoelens aan te wijzen of te ervaren zou zijn.
   Misschien dat de vrome lezer bij eerste lezing van dit boek schrikt van de iconoclastische taal die erin geuit wordt; maar naar mijn smaak is het een heel goed medicijn om vastgeroeste meningen over de spirituele weg los te weken of op hun minst te relativeren. Daarin ligt voor mij de grote waarde van dit boek.

Grote delen van de weg naar de hemel dienen met maximaal 30 km/u afgelegd te worden.
- Boeddha -

Young-Eisendrath, Polly: De parel in de pijn
Tegenslagen en teleurstellingen als middelen tot inzicht in jezelf
Cover van De parel in de pijnErg mooi en inspirerend voor het omgaan met pijn en negativiteit. De schrijfster is een Zenboeddhistisch georiënteerd psychotherapeute. Haar boek
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.