.

Meditatie > Bronnen > Alex' favoriete boeken > Recensie

Alex's favoriete boeken over meditatie (1)

Cover van Gerust in onzekerheid

Chödrön, Pema:
Gerust in onzekerheid. 108 Spirituele leringen

142 pp.
Servire 2003
ISBN 90-215-3707-9

Dit is één van de mooiste en meest inspirerende boeken die ik ooit gelezen heb. In 108 hoofdstukjes - die meestal niet meer dan 2 à 3 alinea's omvatten - beschrijft Chödrön hoe we door meditatie en spirituele oefeningen uit de boeddhistische traditie steeds meer verbonden kunnen raken met onszelf en alles en iedereen rondom ons. Hoewel de concrete onderwerpen uit de boeddhistische psychologie en spiritualiteit soms behoorlijk ingewikkeld zijn, weet Chödrön die niettemin in heel eenvoudige en op de praktijk gerichte taal op de lezer over te brengen.
   Het aantal van 108 hoofdstukken staat symbool voor de 108 klesha's - menselijke tekortkomingen, zoals bijv. haat, toorn, woede, jaloezie - waaronder wij mensen volgens de boeddhistische leringen gebukt gaan. Chödröns hoofdstukken zijn bedoeld als tegengif daartegen: 108 aanwijzingen hoe ons te oefenen in steeds meer verbondenheid en mededogen, zodat we niet hoeven blijven vastzitten in het isolement en de gevangenschap waarin de klesha's ons werpen. Chödröns boek ademt een sfeer van diepe mildheid, wijsheid en vriendelijkheid. Deze kwaliteiten zijn overigens niet alleen naar buiten gericht, naar anderen toe, maar ook naar onszelf: de door Chödrön geschetste weg houdt ook in dat we ons oefenen in vriendelijkheid en mildheid tegenover onszelf.

In één zin samengevat: dit is een boek vol prachtige bezinningsteksten vanuit de traditie van het boeddhisme.

Góed beschouwd kan álles meditatie zijn - Oók je zoveelste gang van het kastje naar de muur...
- Carla Pols -

Young-Eisendrath, Polly: De parel in de pijn
Tegenslagen en teleurstellingen als middelen tot inzicht in jezelf
Cover van De parel in de pijnErg mooi en inspirerend voor het omgaan met pijn en negativiteit. De schrijfster is een Zenboeddhistisch georiënteerd psychotherapeute. Haar boek
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.