Meditatie > Stilte > Anselm Grün
Hieronder een samenvatting van een boek over stilte en zwijgen uit de monastieke traditie. Alhoewel vooral geschreven vanuit het perspectief van de monnik/moniaal, denk ik dat ook niet-monniken er inspiratie aan kunnen opdoen. Daarom dus hier deze samenvatting.
De auteur van het boek is Jungiaans psychotherapeut en tevens econoom van de Benedictijner abdij Münsterschwarzach in Duitsland.
Bibliografische gegevens van het boek: "Der Anspruch des Schweigens", Vier-Türme-Verlag, Münsterschwarzach Abtei, 1984; ISBN 3-87868-126-7.
Meestal wordt het zwijgen in onze tijd eenzijdig geïdealiseerd door mensen die er wel naar verlangen, maar er geen ervaring mee hebben. Aan hun lofzang ontbreekt één aspect dat de monastieke traditie steeds opnieuw benadrukt: het zwijgen stelt eisen aan ons, is een opgave om aan onszelf te werken en onszelf daardoor te veranderen. Deze geestelijke opgave vergt inzet van de héle mens. Zwijgen betekent voor de monnik vooral het inoefenen van wezenlijke morele grondhoudingen, een oproep zijn egoïsme te bestrijden en zich voor God open te stellen. Hij zal minder de nadruk leggen op het zwijgen als ontspannings- of meditatie-techniek.
Wij moeten ons ervoor hoeden teveel onbewuste wensen in onze lofzang op het zwijgen te projecteren. De monnik zal het zwijgen nooit als het enige middel op de geestelijke weg verkondigen, maar altijd in samenhang zien met andere onmisbare disciplines van de geestelijke weg: bidden, mediteren, het open leggen van zijn gedachten voor zijn geestelijke begeleider, werken, vasten, aalmoezen geven, gastvrijheid en liefde voor zijn mede-broeders.
Enkel zij die durven los te laten zullen de moed kunnen opbrengen om opnieuw binnen te gaan.
- Antoine de Saint Excupéry -
Tydeman, Nico: Zitten
De praktijk van Zen
Een heel prettig leesbare en heldere inleiding in de praktijk van Zenmeditatie. De auteur is een bekende Nederlandse Zenmeester. A.d.h.v. korte hoofdstukken
Meer...
WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7