.

Meditatie > Overzichtpagina > Bezinningsteksten

Bezinningsteksten over meditatie (5)

Meditatie als voorbereiding

Tekst gevonden in het boek van James Finley, "Merton's Palace of Nowhere. A Search for God through Awareness of the True Self", Ave Maria Press, Notre Dame, Indiana 46556, 19835, ISBN O-87793-159-3. In de noten van dat boek staat te lezen dat onderstaande tekst uit een ongepubliceerd manuscript van Merton stamt, dat als titel heeft: "The Inner Experience. Notes on Contemplation".

Het innerlijke Zelf is even geheim als God en, evenals Hij, ontsnapt het aan elk concept dat het volledig in de greep probeert te krijgen. Het is een levend iets dat niet vastgehouden kan worden en bestudeerd als een object, omdat het niet "een ding" is. Het kan niet bereikt of uit zijn schuilplaats tevoorschijn gelokt worden door welk proces dan ook onder de zon, meditatie inclusief. Welke spirituele discipline we ook volgen, het enige wat we kunnen doen is in onszelf iets te creëren van de stilte, de nederigheid, de onthechting, de zuiverheid van hart en de gelijkmoedigheid ["indifference"] die vereist zijn opdat het innerlijke Zelf zich op een schuwe, onvoorspelbare wijze zou kunnen gaan manifesteren.

- Thomas Merton -

Niet krijgen wat je wenst, is soms het beste dat je kan overkomen.
- Mechtild van Magdeburg -

Keating, Thomas: Open Mind, Open Heart
The Contemplative Dimension of the Gospel
Cover van Open Mind, Open HeartEen erg goed, inspirerend en basaal boek waarin de lezer wordt ingeleid in een christelijke vorm van meditatie: Centrerend Gebed. Deze vorm van meditatie maakt
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.